Képzéseink ötletét saját tapasztalataink keltették életre. Otthonunk átalakításakor szembesültünk a korábban csak a híradásokból ismert szakmunkás munkaerőhiánnyal. Építési vállalkozók számára jelentéktelen, de számunkra fontos feladatokra próbáltunk szakembert keresni. Szerettünk volna egy konnektort, egy törött járólapot cserélni, a szobában a tapétát javítani és laminált parkettát lerakni. Tapasztalataink még várakozásainkat is felülmúlták és sajnos nem pozitív értelemben. Megszámlálhatatlan telefonhívás, egyeztetés a „mesterekkel”, munkahelyről elkéredzkedés, bizakodó várakozás, majd csalódás a munka minőségében vagy az egyre gyakrabban átélt „nem elég hogy nem jött el, de még a telefont sem veszi fel” érzés.

Legtöbb esetben a munka „elvégzése” és a vállalkozó távozása után páromat a hátrahagyott rendetlenség és kosz, engem inkább az elvégzett munka minősége, de legfőképpen az ÁRA foglakoztatott.

Rá kellett döbbennünk arra, hogy ilyen vállalkozói hozzáállás mellett sem maradt választásunk, ki vagyunk szolgáltatva, mert sajnos nem rendelkeztünk még a minimálisan szükséges „fogások” ismeretével sem. Próbálkoztunk, de rá kellett jönnünk, hogy ezek elsősorban gyakorlati ismeretek, nem elég utána olvasni vagy egy rövid videót megnézni, kipróbálni és gyakorolni kell.

Képzéseink az igazán összetett feladatokra nem adnak választ, nem is elvárható, hogy egy-két napos tanfolyam alatt valaki teljes értékű szakemberré váljon. De abban hiszünk, hogy némi lelkesedéssel és elszántsággal párosítva tanfolyamaink kellő tudást és magabiztosságot adnak, hogy egy apróbb feladatnak nekifogj. Kívánom, hogy tapasztald meg milyen jóleső érzés a sok bosszúság helyett végigsétálni az általad lerakott parkettán vagy mosollyal nézni egy felvillanó villanykörtét a kapcsolócsere után.

Képzési anyagaink összeállításakor két dologra törekedtünk, elsősorban arra, hogy használható tudás birtokába kerülj valamint arra, hogy minél kevesebb és egyszerűbb eszközökkel mutassuk be az adott munkafázist. Téves feltételezés lenne részünkről az, hogy a minket felkereső rendelkezik egy szakmáját teljes munkaidőben végző szakmunkás teljes szerszámkészletével.

Azzal természetesen egyetértünk, hogy ezekre az eszközökre szükség van és nagyban megkönnyíti a munkát, azonban valljuk, hogy bonyolult és drága gépek nélkül is végezhető magas minőségű munka, esztétikus eredmény.