Lakást adsz ki vagy lakást bérelsz? Sokat spórolhatsz, ha ezt tudod!

Minden lakáskiadással érintett, legyen az akár bérlő vagy bérbeadó nagy félelme, hogy kiköltözéskor milyen állapotban lesz a lakás, hogyan fognak elszámolni a kaucióval.

Aktuális kérdés, hogy a jelenlegi vágtató infláció mellett vajon fedezi-e bérleti időszak elején meghatározott összeg az esetlegesen elmaradt bérleti díjat, elmaradt közüzemi díjakat vagy a kiköltözéskor feltárt hibák javításának költségét?

Van egy jó hírünk! Ha bérlő vagy, akkor konfliktus nélkül visszakaphatod a kauciódat, vagy legalábbis a lakásban okozott károk miatt nem nem lesz levonás, ha bérbeadó, akkor pedig szinte azonnal újra kiadhatod a lakást a kiköltözés után, nem kell heteket, rossz esetben hónapokat várni a javítások elvégzésére.

Még a legnagyobb odafigyelés mellett is, pláne egy hosszabb bérleti időszak után, a lakások falán apróbb hibák, koszfoltok, kézlenyomatok jelenhetnek meg. Bárkinél előfordulhat, hogy egy hosszú nap után az előszobában lerúgott cipő orra, vagy egy koszos kézzel hanyagul felkapcsolt lámpa, esetleg egy kapkodós főzés nyoma meglátszik a falon. Bosszankodhatunk, ha vendégünk nekitolja  a széket a falnak, ami csúnya horzsolást hagy, de sajnos ezek és ezernyi más történések előfordulnak. Nem is beszélve arról, hogy az esztétikán túl, higiéniai szempontból is szükséges időszakonként egy tisztasági festés végrehajtása.

A lakás átadásakor biztosra vehetjük, hogy egy alapos tulajdonos aprólékosan végignéz mindent, és a hibákat számba véve megpróbál minél nagyobb összeget visszatartani, jelen esetben a festés javítására. Azt, hogy az összeg nagysága mekkora és jogos-e egy újabb kérdés. Mindkét oldalt meg lehet érteni, és valahol mindig mindkét szereplőnek igaza is van.

A fenti vitás kérdést úgy tudjuk elkerülni, ha megelőzzük a problémát. Sajnos a foltok szinte „maguktól” jönnek, így csak az eltüntetésükkel térhetünk ki a konfliktus elől. Aki próbálkozott mostanában szakembert keresni az ilyen jellegű hibák javítására, szembesülhetett a megemelkedett árakkal és a hosszú várakozási idővel, gyakran előfordul, hogy heteket vagy hónapokat kell várnunk egy szakemberre, amit a fenti szituációban nem engedhetünk meg magunknak.

Az érem másik oldala, vagyis a bérbeadó sincs könnyű helyzetben, mert jobb esetben a felújításra szánt összeget érvényesítette az óvadékból, de a munka még mindig nincs elvégezve, és sajnos ugyancsak a szakemberek hosszú várólistájára kerül fel. Arról nem is beszélve, hogy addig nem kiadható a lakás, ami jelentős bevételkiesést okoz.

Egy átlagos konfliktust kerülő, spórolni vágyó bérlő vagy bérbeadó ekkor előkapja telefonját, és fejest ugrik a netes „felújítós” videók tengerébe. El is határozza, hogy igen, ez nekem is menni fog, amire minden esélye meg is van, azonban kellő tapasztalat nélkül kellemetlen meglepetések érhetik a jövőben. A netes videók alapján történő felújítások veszélyeiről és tipikus hibáiról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen, amelyet ide kattintva olvashat el.

Szerencsére a fenti problémára kiváló megoldást kínálnak a The Fixer workshopjai. A 4 órás foglalkozás alatt tanműhelyi keretek között, szakértő segítséggel próbálhatjuk ki a szobafestés alapjait, választ kaphatunk a miértekre, hogyanokra is, hogy felkészülten foghassunk neki a tisztasági festésnek.

A workshop ára elenyésző egy festés árához képest, arról nem is beszélve, hogy a megszerzett tudást egy következő felújításkor is tudjuk alkalmazni.

Látogasd meg holnapunkat, nézz be bele egy képzésünkbe, jelentkezz workshopunka. Weboldal címünk: www.thefixer.hu

Nincs megfelelő időpont, olyan tudást keresel, amit még nem oktatunk? Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként az újdonságokról!