Milyen kockázatai vannak, ha netes videók alapján újítod fel a lakásod? Ezekre feltétlen figyelj!

Nincs párbeszéd

A videók többségét megnézve nagyvonalakban összeáll a fejünkben, hogy mit és hogyan is kellene csinálni, de csak a legszerencsésebbnél zajlik minden úgy, ahogy azt eltervezte.

Ha bárhol félrecsúszik a folyamat, vagy nem pont azzal a helyzettel találjuk szemben magunkat, mint a videóban, akkor nincs lehetőségünk kérdéseket feltenni, illetve kideríteni mit is csináltunk rosszul, hogyan tudnánk kijavítani a hibát. A legtöbb esetben már egy apró tanács is segít átlendülni a problémán, hogy újra terv szerint menjenek az események:

pl. ez azért van, mert kevés vizet raktál bele, tegyél még…ez azért van, mert nem jól tartod a szerszámot stb…

Azonban a videós műfaj korlátai miatt kérdezni nincs lehetőségünk.

Szerszámok és használatuk bemutatása

A legtöbb vállalkozó kedvű felújító a renováláshoz használt szerszámokkal először a barkácsboltban találkozik. Az eladók készségesen segítenek kérdéseink megválaszolásában, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az értékesítőknek az a feladatuk, hogy eladjanak nekünk. Lehet, hogy bizonyos szerszámok, eszközök több-kevesebb kompromisszummal helyettesíthetőek, így nem szükséges az összes ajánlott darabot megvásárolnunk, hogy a későbbi tárolásukkal, illetve értékesítésükkel további feladatot generáljunk magunknak. A segítő szándékú videót feltöltők az esetek többségben azzal a feltételezéssel élnek, hogy mi is minden szükséges eszközzel, célszerszámmal rendelkezünk a kitűzött munkához. – Ami azért az esetek többségében nem igaz.-

Tehát egy videó nem feltétlenül adja a legjobb kiindulási pontot, ha a szükséges eszközök meghatározásáról beszélünk, a szerszámok fölösleges felhalmozása csak túlzott költekezést, illetve későbbi tárolási, eladási nehézségeket okoz.

Balesetek megelőzése

A netes oktatóvideók, időtartamuk miatt, szinte minden esetben a dolgok közepébe vágnak. Nem esik szó az eszközök és anyagok biztonságos használatáról. Sok kellemetlenségtől, esetleg balesettől kímélhetjük meg magunkat, ha tájékozódunk az alapvető biztonsági előírásokról, illetve szükséges védőeszközökről. Természetesen, itt sem kell egy szakmunkás teljes felszerelésével rendelkeznünk, de néhány kritikus munkafázisban felvett védőszemüveggel, maszkkal vagy védőkesztyűvel sok bosszúságot kerülhetünk el.

Mindig nagyon legyünk körültekintőek, a sokszor gyorsított, erősen lerövidített videók nem tükrözik a valóságot, ne sérüljünk meg, járjunk utána a biztonsági javaslatoknak, és inkább próbálkozzunk először lassabban, hiszen gyakorlat nemcsak nehezebb, de sokkal veszélyesebb is!

Rosszul felmért időszükséglet

A tapasztaltok alapján a lakásukat/házuk maguk felújítók alulbecsülik a folyamat várható időtartamát. Ha kellő ismeretekkel bekalkuláljuk az egyes anyagok, kötési, száradási vagy térhálósodási idejét, még akkor is érhetnek meglepetések. Természetesen, mivel nincs akkora rutinunk az adott munkában, mint egy szakembernek, ezért nem is elvárható az a munkatempó, mint amit egy tapasztalt mester diktál. Számítsunk arra is, hogy előfordulhat, hogy néhány munkafolyamatot újra kell kezdenünk, pl. több mérés szükséges, kisebb mennyiségben, így gyakrabban keverünk glettet vagy csemperagasztót, ami jelentősen megnövelheti a feladatra szánt időt.

De bízzunk benne, hogy az eredmény kárpótolja a rászánt időt!

Gondos tervezés, jó bevásárlólista

A fellelhető videós útmutatókban legjobb esetben csak a „hogyanok” merülnek fel témaként, de a „mivel” és „miért” kérdésekre csak részben kapjuk meg a választ. Pedig a siker egyik kulcsa az alapos tervezés. Nincs is annál bosszantóbb, mint mikor már harmadszor kell otthagynunk a munkát, hogy valami apró, de fontos anyagért újra elmenjünk a barkácsboltba.

Próbáljuk meg lépésről lépésre végiggondolni az előttünk álló feladatot! Egy videóban sokszor nem térnek ki minden apróságra, adottnak vesznek bizonyos „mindegyik háztartásban megtalálható” anyagokat, eszközöket, inkább készüljünk előre!

Elméletben egyszerűnek tűnik, de vajon a gyakorlatban is sikerülni fog?

Jellemzően olyan szakmák fogásairól nézünk oktató anyagokat, amelyek esetében a siker a gyakorlati kivitelezésen múlik. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy előbb egy kis feladattal vágjon bele a felújításba, és tegye próbára kézügyességét, mielőtt nagyobb munkára szánja rá magát. Elég fájó lehet a felismerés, ha a megkezdett felújítás közben döbbenünk rá, hogy mégsem úgy sikerül minden, mint a videón.

A fenti kockázatokat csökkenthetjük, ha profi segítség mellett sajátítjuk el az alapokat, és szakember támogatásával a gyakorlatban is ki tudjuk próbálni a fogásokat. A The Fixer gyakorlati fókuszú 4 órás workshopjain elsajátíthatod az alapokat, szakértő választ kaphatsz a kérdéseidre.

Látogasd meg holnapunkat, nézz be bele egy képzésünkbe, jelentkezz workshopunka. Weboldal címünk: www.thefixer.hu

Nincs megfelelő időpont olyan tudást keresel, amit még nem oktatunk? Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként az újdonságokról!